Doporučení od naší Evy Bylinkářky
Sbíráme od konce března a proto je v Řecku označován jako posel jara.
Divoký chřest je nízký keř tmavě zelené barvy, místo listů má trny. Výhonky chřestu vyrůstají vedle hlavního keře /jádra/ a ty sbíráme.
Chřest má rád vodu a proto ho nalezneme v blízkosti řek, potoků a všude kde je vlhko a rosa. Má rád ploty mezi kterými proplétá své větvičky. Velmi často jej nalezneme na opuštěných pozemcích, v olivovém háji. Sbíráme výhonky dlouhé 8 až 15 cm od března do května.
Divoký chřest byl oblíbeným jídlem starověkých Řeků, dokonce výhonkami chřestu zdobili nevěsty, jako symbol plodnosti.
Je považován za afrodisiakum, má terapeutické a energizující účinky. Je považován za všelék při problémech močového ústrojí, má přiznivý vliv na funkci ledvin. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a vysokém krevním tlaku. Díky vitaminu A je pomocníkem pro zdravou pleť a zrak. Není vhodný pro lidi trpící dnou díky vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.
Obsahuje: hořčík, fosfor, vápník, draslík, mangan, železo, vitamíny A, C, B6 a B12.
Většinou vaříme několik minut v osolené vodě a dochutíme olivovým olejem a citronem. Velmi často přidáváme chřest do omelety.
Eva Nechvílová
Více doporučení najdete na mých stránkách http://nevastibio.eu/
znám a mám moc ráda. nejlepší lehce osmahnutý na olivovém oleji a s vajíčkem. dobrůtka.